Is koffieprut goed voor de tuin?

Tuin

Koffieprut gebruiken voor tuinieren is een populaire tip dat veel mensen de laatste jaren toepassen. Maar is koffieprut wel goed voor uw tuin? Zoals de meeste dingen in het leven, kan het antwoord hier geen simpel ja of nee zijn. Laten we ter afsluiting zeggen dat het waar is, maar onder voorbehoud.

Hier zijn enkele tips van deperfecteverbouwing om te gebruiken en enkele aanwijzingen om te overwegen wanneer u aan koffie voor uw tuin denkt.

Gebruik ze als compost

Uw koffieprut gebruiken als compost is een heel verstandige keuze. Voeg ze gewoon toe aan de hoop en laat het compostvat zijn werk doen. Overigens neemt compostering ook in de koffie-industrie een hoge vlucht. Veel pods zijn nu ontworpen met het oog op compostering. Als u ervoor kiest koffieprut in het compostvat te gooien, denk er dan aan dat het groen compostmateriaal is. Misschien wilt u dit compenseren met bruin compostmateriaal (zoals droge of dode bladeren).

De zure neigingen van koffie

Wie overweegt om koffie rechtstreeks in de tuin te doen, maakt zich waarschijnlijk zorgen over het zuurgehalte van koffie. Dat is een redelijke benadering. Verse koffiedrab heeft de neiging zuur te zijn, ook al is het aan de milde kant. Gebruikte koffieprut daarentegen is eerder neutraal. De verwachte pH-waarde van gebruikt koffieprut is 6,5 tot 6,8. Ter referentie, een pH van 7 wordt als neutraal beschouwd. Maak je dus geen zorgen en laat de koffie zijn werk doen. Probeer koffie wel te combineren met planten die van zuurdere grond houden. Dat brengt ons bij het volgende punt.

Koffie gebruiken als meststof

Koffieprut direct aan de bodem toevoegen als meststof kan een goede optie zijn. Koffieprut is rijk aan voedingsstoffen, vooral stikstof. Ze bevatten ook enige andere voedingsstoffen zoals kalium en fosfor. In het algemeen betekent dit dat het toevoegen van koffieprut aan uw tuin redelijk goed kan werken als meststof. Koffie moet in een dunne laag worden gestrooid, en niet op één plek worden samengeklonterd. Door het als een dunne laag te verspreiden worden niet alleen de voedingsstoffen verspreid, maar wordt ook de kans verkleind dat de cafeïne één bepaalde plek in de tuin aantast.

Verse grond bevat meer cafeïne, maar het gehalte van gebruikte grond is discutabel. Gewoonlijk wordt aangenomen dat gebruikte aarde minder cafeïne bevat. Dat is echter niet altijd waar. De kans is groot dat ten minste een deel van de gemalen koffie een hoog cafeïnegehalte heeft.

Verse gemalen koffie gebruiken als meststof

Ongebruikte gemalen koffie als meststof is een dure optie, vooral in vergelijking met conventionele opties. Gebruikte koffieprut is een afvalproduct dat in de tuin wordt gebruikt. Verse gemalen koffie wordt regelmatig gebruikt en ik raad aan ze te vermijden, tenzij je het nodig vindt. Vergeet bij het gebruik van verse koffiedik niet de cafeïne en de pH-waarde. Strooi het als een zeer dunne laag. Geef de voorkeur aan zuurminnende planten zoals hortensia’s en bosbessen. Wortelgewassen zoals wortelen en radijsjes reageren goed op de zuurgraad.

Let bij het toevoegen van cafeïne op de te verwachten effecten. Vermijd bijvoorbeeld het toevoegen van cafeïne aan planten die aan het ontkiemen zijn. Ook vers gezaaide gebieden moeten worden vermeden. Verse grond, en cafeïne in het algemeen, hebben allopathische eigenschappen. Dit kan de plantengroei belemmeren en meer kwaad dan goed doen.

Onkruid en ongedierte verwijderen

Hier is een voordeel van het toevoegen van verse grond en cafeïne aan de tuin. Op een strategische plaats kan de cafeïne van de verse aarde worden gebruikt om de groei van onkruid tegen te gaan. Dit proces berust op de allopathische eigenschappen van cafeïne. Een ander nuttig aspect is dat cafeïne verschillende plagen terugdringt. De belangrijkste zijn slakken. Het is het melden waard, dat, hoewel deze beestjes koffie mijden, het niet bepaald een onfeilbare methode is. Slakken houden niet echt van koffie, maar ze lopen er ook niet voor weg.

Interessant is dat koffiedik ook huisdieren ontmoedigt om het gebied te betreden. Katten, bijvoorbeeld, vermijden blootstelling aan cafeïne. Dit houdt de tuin vrij van katten en voorkomt dat het een kattenbak wordt! Enige extra voorzichtigheid is geboden als uw huisdier een hond is en een voorliefde heeft voor het eten of likken van willekeurige dingen.

Andere manieren om koffieprut te gebruiken

Bij correct gebruik kan koffieprut een geweldige aanvulling op uw tuin zijn. Veel tuiniers vinden het een veilige, natuurlijke en effectieve manier om hun tuin te verbeteren zonder gebruik te maken van agressieve chemicaliën of pesticiden.

De perfecte verbouwing

Op onze website vind je de beste artikelen over het verbouwen en renoveren van jouw appartement, huis of tuin. Doe inspiratie op en ontdek hoe je van jouw huis een droomhuis maakt!