Hoeveel kost een verbouwing?

Verbouwen

Denkt u eraan die oude keukenkastjes te vervangen? Misschien bent u van plan een tweede badkamer toe te voegen of het tapijt van uw huis te vervangen door hardhouten vloeren. Misschien droomt u van een afgewerkte kelder met een bar en een thuisbioscoop. Als u denkt aan een verbouwingsproject, bent u niet de enige. Afhankelijk van factoren zoals waar u woont, de grootte en leeftijd van uw huis, kunnen renovaties goedkoper zijn dan het kopen van een nieuw huis. Ontdek met behulp van deze blog van deperfecteverbouwing de gemiddelde kosten van huisrenovatie in 2022 en schat vervolgens de kosten van uw verbouwing.

Kosten voor verbouwing huis

Uit onderzoek is gebleken dat na de gevolgen van COVID-19 huiseigenaren 48% minder besteedden aan hun renovatiekosten dan vóór de pandemie, waarschijnlijk als gevolg van financiële druk. Mensen verklaarden voorzichtiger te zijn met hun renovatie-uitgaven door zich te wenden tot doe-het-zelf projecten en meer budgetvriendelijke afwerkingen om de totale renovatiekosten laag te houden. Afhankelijk van het type huis en project variëren de gemiddelde aanbevolen uitgaven voor renovatieprojecten. In onderstaande grafiek worden de gemiddelde kosten per renovatie weergegeven.

Project van het huisGeschatte kosten (gebaseerd op huiswaarde)
Keuken16%
Kelder10 – 15%
Grote slaapkamer13%
Woonkamer10%
Dak, gevel of ramen4 – 10%
Badkamer5 – 7%
Voor- of achtertuin2 – 5%
Kleine slaapkamer1 – 3%
Bron: National Association of Home Builders

Kosten om een huis volledig te renoveren

De gemiddelde kosten om een huis volledig te renoveren bedragen tussen de €15.000 – €200.000. Afhankelijk van de kenmerken van de verbouwing kan de prijs drastisch veranderen. Het uiteindelijke prijskaartje hangt meestal af van structurele of mechanische reparaties, vierkante meters, onderliggende problemen, locatie en gebruikte materialen. Afhankelijk van hun kenmerken vallen verbouwingen onder een van de drie categorieën: duur, middenklasse en goedkoop.

  • Duur: Dit zijn grote renovaties met designer materialen en high-end producten.
  • Middenklasse: Dit zijn renovaties voor projecten die typisch zijn voor tweede huizen met middenklasse producten en materialen.
  • Goedkoop: Verbouwingen met kleine aanpassingen typisch gevonden in starterswoningen worden beschouwd als low-end, waarvan vele zelf gefinancierd of DIY, en het gebruik van low-end producten.

In onderstaande alinea’s vindt u de gemiddelden van high-, mid-en low-end kosten voor populaire verbouwingen. Hoe lang een verbouwing mag duren lees je in een ander artikel.

Interieur renovatie

Als het gaat om renovatie van de binnenkant van een huis, moet je rekening houden met de kosten van het slopen van het interieur. Dit kost meestal tussen de €1.200 – €4.700 met een maximum van ongeveer € 15.000. De totale prijs omvat het verwijderen van puin, stortkosten, vergunningen en uitbreken. Zodra alles is opgeruimd, moet je rekening houden met bovenstaande kosten, afhankelijk van het specifieke project. Een populaire interieur renovatie die huiseigenaren hebben de neiging om te doen is het verwijderen van binnenmuren. Dit kost over het algemeen €300 – €10.000, maar de prijs kan variëren afhankelijk van de vraag of een muur is dragend of niet. Dragende muren dienen als de primaire ondersteuning van het huis, dus het verwijderen van deze muren zit een hoog prijskaartje aan.

Kosten van het verbouwen van een badkamer

Een luchtige en moderne badkamer wordt door veel huiseigenaren als een luxe beschouwd. Kopers kijken, net als bij keukens, vaak naar de badkamer wanneer ze beslissen om al dan niet een bod op een huis uit te brengen. Het verbouwen van een badkamer kost gemiddeld 20.000 tot 38.000 euro. Renovaties in de primaire badkamer worden meestal alleen gedaan wanneer de budgetten €4.500 of meer bedragen. Met budgetten onder deze drempel worden upgrades zoals vloeren, verlichting, tellers en kasten meestal niet uitgevoerd. Hoe lang het duurt om een badkamer te verbouwen lees je in een ander artikel.

Kosten van een keukenrenovatie

Keukens zijn traditioneel een van de eerste ruimtes die huiseigenaren verbouwen en dat kost gemiddeld 15.000 – 45.000 euro. Wanneer kopers kijken naar huizen die te koop zijn, is een moderne keuken iets dat hen vaak aanmoedigt een bod te doen.

Conclusie

De kosten van een huis verbouwen zullen variëren op basis van structurele of mechanische reparaties, vierkante meters, onderliggende problemen, locatie en gebruikte materialen. Begin met het uitrekenen van de geschatte renovatiekosten met behulp van de tabel in deze blog. Ga vervolgens praten met aannemers om de exacte schattingen van de verbouwingskosten te achterhalen. Een huis renovatie of verbouwing is niet eenvoudig, maar een fijn huis kan uw welzijn dermate verbeteren. Wie wilt nou niet de perfecte verbouwing voor zijn of haar huis? Voordat je begint met zo een groot project, overweeg de voor- en nadelen en de waarde van uw tijd en budget.

De perfecte verbouwing

Op onze website vind je de beste artikelen over het verbouwen en renoveren van jouw appartement, huis of tuin. Doe inspiratie op en ontdek hoe je van jouw huis een droomhuis maakt!